Koruja kannattaa hoitaa, sillä pienellä vaivalla saat säilymään ne kauniina vuodesta toiseen! Tässä muutamia vinkkejä:
Ota korusi yöksi pois, etteivät ne taitu tai väänny.
Helmi on herkkä luonnontuote, joka viihtyy paremmin valossa ja iholla kuin pimeässä korulippaassa. Helmen pinta "kuolee" ja samenee kemikaalien vaikutuksesta, joten suojaa helmikoruja aerosoleilta ja hajuvesiltä, jopa vedeltä.
Käsittele koruja varovasti. Korut ja jotkut jalokivetkin vaurioituvat helposti: erityisesti helmet ovat arkoja iskuille. Kulta ja hopea naarmuuntuvat herkästi. Koruja ei kannatakaan pitää saunassa tai raskaampia kotitöitä kuten siivousta tai puutarhatöitä tehdessä.
Hanki koruillesi korulipas tai jokin muu pehmeäpintainen rasia, jossa on oma lokero jokaiselle korulle. Ketjuja ei tulisi säilyttää kasassa vaan väljästi siten, että koru ei naarmuta itse itseään. Kuljeta koruja monilokeroisessa kankaisessa korupussissa.
Korut likaantuvat siistissäkin käytössä. Kulta- ja hopeakorut voi puhdistaa kotona lämpimällä vedellä ja miedolla saippualla tai vaikka astianpesuaineella. Käytä pehmeää hammasharjaa, sen avulla pääset käsiksi esimerkiksi timantin ja kouran väliseen onkaloon.
Hopea-koruja ja esineitä varten on saatavilla erityisiä kiillotusliinoja ja sieniä. Hopeanpuhditusaineet poistavat esineen pintaan muodostuvat tummentumat. Levitä, pyyhi ja anna kuivua. Kiillota pehmeällä liinalla. Älä huuhtele, sillä aine jättää hapettumiselta suojaavan kalvon. Muista varoa tarkoituksella tummennettuja koristepintoja.
Korujen ja pienten jalometalliesineiden puhdistusta varten on saatavilla puhdistusnestepurkkeja, joihin korut upotetaan erillisessä korissa. Erikoispuhdistusaineet löydät kultasepänliikkeistä, tavarataloista sekä hyvin varustetuista päivittäistavarakaupoista.
Perusteellisen puhdistuksen tekee kultaseppä. Pesu ei luonnollisestikaan poista korussa mahdollisesti olevia naarmuja, mutta ne voidaan poistaa mekaanisesti. Huolellinen pesu ja kiillotus tekevät koruista lähes uuden veroisia. Korujen korjauksen yhteydessä koru yleensä lopuksi pestään ja kiillotetaan.
Vaikka käyttösormus on täysin kunnossa, kannattaa istutuksen kunto ja ote kivestä tai helmestä tarkistuttaa aika-ajoin. Ketjujen lukot olisi myös syytä varmistaa säännöllisesti. Kysy kultasepältä - opastan mielelläni kaikissa hoitoon ja puhdistukseen liittyvissä asioissa.
Ateljé Rauli Kostiainen
Fredrikinkatu 36
00100 Helsinki
09 - 685 1261
040 - 593 3259